Evästä elämään: Jeesus antaa elämän

Elämän lahjaa käytetään monin tavoin. Yksi säilyttää sitä huolellisesti paketissa, ettei se vain pilaannu. Siihen voi liittyä tyytymättömyyttä, jopa katkeruutta. Ajatellaan, että kun säilyttää lahjan hyvin ja käyttää sitä säästellen, voi kerran saada vielä upeamman lahjan. Toinen taas ei säästele itseään ja elämäänsä lainkaan ja ajattelee, että juuri tässä kiihkeässä ja kuluttavassa elämän etsimisessä se elämä on.

Kuolema on lopulta jokaisen osa, ja elämä on kuolemista. Tämän rajallisuuden tunnustaminen antaa näkökulmaa koko elämään. Ihminen on alistettu katoavaisuuteen. Syksyn saapuminenkin todistaa elämän ja kukinnan rajallisuudesta ja katoavaisuudesta.

Pappina olen saanut seurata monen ihmisen viimeisiä hetkiä ennen kuolemaa. Näky suomalaisesta elämän illasta ei aina mieltä ylennä. Katoavaisuus ei ole kaunista katseltavaa silloin, kun ainoa armahtaja näyttää olevan viivyttelevä kuolema. Lohduttavaa on toisinaan nähdä omaisten huolenpito kuolevasta sukulaisestaan. Se kertoo siitä, että elämän tarkoitus ei löydy itselleen itsekkäästi elämisestä, vaan siitä, että elämme toistemme tukena ja apuna. Suhteessa toisiin jo aivan haurastuneellakin elämällä on tarkoitus ja tehtävä, mittaamaton arvo.

Uuden testamentin mukaan Jeesuksen kuolema vei kuolemalta vallan ja Jeesuksen ylösnousemus oli kuolemalle ratkaiseva isku. Näin ollen Jeesukseen uskovilla on toivo, joka kantaa yli kuoleman rajan. Usko ei säästä kristittyä kuolemalta, mutta hän saa jo eläessään vakuuden ikuisesta elämästä Jumalan yhteydessä. Sen takia hän saa elää, vaikka kuoleekin.

Jeesus antaa elämän nyt ja iankaikkisesti - elämän elettäväksi ja nautittavaksi koko kirjossaan. Emme saa kuolemaa taipumaan tahtoomme, itkuihimme emmekä uskoomme tai rukouksiimme. Kun olemme selvillä siitä, kenellä on elämän ja kuoleman avaimet, voimme kuitenkin elää rohkeasti ja vapain sydämin. Kerran luomakuntakin vapautetaan katoavaisuuden orjuudesta.

Olli Kortelainen
kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 27.9.2020.

Avoin kirja, jonka keskimmäiset sivut on taivutettu sydämen muoton.