Palveleva isäntä vai murtovaras?

Toisen adventin aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla. Jeesus sanoo pyhän evankeliumissa: ”Olkaa tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista.” (Luuk. 12Linkki avautuu uudessa välilehdessä:40)

Nykyajan suomalaiselle ei ole ihan tavallista puhua lopunajoista. Kun lasteni kanssa aikoinaan vierailimme tiedekeskuksen planetaariossa, meille kerrottiin, että koko aurinkokuntamme on matkalla kohti mustaa aukkoa, josta mikään ei palaa takaisin. Siihen tosin vielä kuluu muutama miljardi vuosi. Puhe lopunajoista on kuitenkin evankeliumien ydintä. Varhaisten kristittyjen ajattelussa lopunajat tai pikemminkin uuden maailman alku olivat ykkösasioita.

Lopunaikoja ei tule jättää vain siihen erikoistuneiden alakulttuurien huoleksi. Puhe Jeesuksen paluusta Uudessa testamentissa korostaa aina vastuullisuutta. Koska paluun hetkeä ei voi tietää, kristityn vaelluksen tulee koko ajan olla nuhteetonta. Ei ole lainkaan yhdentekevää, miten me aikamme käytämme täällä maailmassa. Itse asiassa lopunajallisen täydellisyyden tulisi motivoida kristillistä vaellustamme: meidät on kutsuttu tulevaan täydellisyyteen, jota kohti kurotamme jo nyt.

Jeesuksen ja varhaisten kristittyjen aikoina elettiin tiukassa luokkayhteiskunnassa, joissa osa väestöstä oli isäntiä ja toinen osa orjia. Jeesusta verrataan pyhän evankeliumissa isäntään, joka yöllä kotiin saapuessaan ryhtyy palvelemaan orjiaan. Orjayhteiskunnassa tämä olisi ollut aivan ennen kuulumatonta. Jumalan valtakunta siis poikkeaa meidän maailmastamme ja vertauksen omituinen piirre paljastaa sen. 

Palaavaa Jeesusta verrataan isännän lisäksi myös murtovarkaaseen. Tunteisiin vetoava vertauskohta antaa näin tilaa myös lopunaikoja kohtaan tunnetulle pelolle. Miksi sanankuulijaan sitten vedotaan tällaisilla mielleyhtymillä? Kristinusko ei ole koskaan ollut yhtä kuin joidenkin asioiden totena pitäminen. Tunteilla on aina myös sijansa, sillä kristinusko ei lopulta ole tietämistä, vaan elävä suhde Kristukseen.

5.12.2019

Olli Kortelainen
kirkkoherra

Kohti joulua -kirjoitussarjassa tehdään matkaa jouluun yksi adventtisunnuntai kerrallaan. Seuraava teksti julkaistaan 13.12.2019.

Avatut käsiraudat lumihangessa.