Ristiäiset eli kastejuhla

Kastejuhla on suuri juhlan aihe: ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja maailmanlaajuisen kirkon jäsen.

Ihmisiä kastetaan Jeesuksen antaman kaste- ja lähetyskäskyn perusteella. Luterilaisessa kirkossa kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin.

Tavallisesti lapsi kastetaan kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Voit järjestää kastetilaisuuden seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa paikassa. Yksi vaihtoehto on kastaa lapsi jumalanpalveluksen yhteydessä. Yleensä kastepäivää vietetään viikonloppuna, mutta juhlan voi järjestää myös muulloin. Kun haluat tuoda lapsesi kasteelle, ota ensin yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Jos sinua ei ole kastettu ja haluat liittyä kirkon jäseneksi, osallistu ennen kastetta rippikouluun. Kysy lisää kirkkoherranvirastossamme.

Näin järjestät ristiäiset

• Sovi kastepäivästä ja -papista kirkkoherranvirastossamme. Samalla voit varata myös seurakunnan tilan juhlaa varten.
  • Pyydä kastettavalle vähintään kaksi kummia. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien valinnassa.
  • Pappi ottaa perheeseen yhteyttä, jotta voitte tavata ennen juhlaa. Tapaamisessa sovitte juhlan kulusta ja musiikista.

Lue ristiäisten muistilista verkkosivulta Kaste.fi.

Tarvittaessa seurakunnalta saa lainaan kastepuvun niin lapselle kuin aikuiselle. Siilinjärven ja Vuorelan kirkossa kastettavalle on kastemalja valmiina. Kastejuhlassa seurakunta lahjoittaa kastettavalle kynttilän, jota voi poltaa juhlapäivän lisäksi esimerkiksi kasteen vuosipäivänä.

Kaksi valkoista kastepukua henkarissa.