Kohti helluntaita: Laulakaa!

”Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.” Näinhän se kansanviisaus toteaa. Siinä tarkoitetaan silloin sellaista helposti saatua asiaa, joka keveytensä vuoksi ei kauan näpeissä pysy.

Kun ensi sunnuntain antifoni pitää sisällään tuon yllä olevan kehotuksen ”laulakaa”, latinaksi cantate, on sen pohjana kuitenkin jotakin todella painavaa. Se on niin painavaa, että se kestää ajasta aikaan. Sellainen painoarvo on pääsiäisen pääsisällöllä, Kristuksen sovitustyöllä meille kristityille. Syystä antifoni siis kehottaa: ”Laulakaa Herralle uusi laulu! Hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja. Hänen oikea kätensä, hänen pyhä voimansa on tuonut voiton.” (Ps. 98:1)

Mitä voisikaan hukkuva muuta tehdä, kuin laulaa kiitoslaulua sen jälkeen, kun hänet on tempaistu syvistä syövereistä kaiken kestävälle pelastuksen kalliolle. Näinhän meille syntiin taipuville ja siihen niin helposti lankeaville on Jumalan rakkauden ja Kristuksen sovitustyön tähden tapahtunut. Meille on annettu anteeksi! Kyllä se silloin on kiitoslaulun paikka, todella on. Olemmekin yllättäen peräti taivaan kansalaisia täällä maailmassa, kuten tulevan sunnuntain aihe kuuluukin. Kristukseen uskomalla ja häneen turvaamalla tietenkin.

Jotain hyvää on vielä myös edessä päin. Voisipa sanoa, että siellä vielä sokeri pohjalla odottaa. Niin todella: helluntai ja Pyhän Hengen vuodattaminen. Pyhä Henkihän tosiaankin tarvitaan, jotta tämä Jumalan rakkauden runsaus voisi meille kirkastua ja tulla omistetuksi sydämemme suurimpana aarteena.

Kun siis olemme matkalla kohti tätä helluntain järisyttävää tapahtumaa, on meidän siis viisasta valmistautua sitä varten. Kuinka sen sitten teemme? Jeesus kehotti omiaan anomaan Pyhää Henkeä, joten tehkäämme siis niin, sillä anovaa ja nöyrää sydäntä Jumala kuulee.

Pyhä Henki on Rakkauden ja Rauhan Henki, Oikea Opettaja ja Totuuden Henki, Kristuksen ja Jumalan sanan Eläväksi Tekijä. Me siis tarvitsemme Pyhää Henkeä pysyäksemme uskossamme Jumalan tahdon mukaisella paikalla, pelastuksen tiellä. Sillä tiellä voimme täydestä syystä toivottaa laulaen toisillemme Petri Laaksosen laulun mukaisesti ”Hyvää matkaa!”, sillä parempaa tietä ei ole.

8.5.2020
Unto Niskanen
kappalainen

Valkea kyyhkynen linnunpöntön vieressä.