Herran syntymä on lähellä

Ajanlaskun alun juutalaisuudessa kihlaus merkitsi juridisesti sitovaa avioliittosopimusta. Avioliitto alkoi siitä, kun kihlapari asettui asumaan yhteen ja aloitti yhteiselämänsä. Tätä saattoi edeltää iloinen hääjuhla. 

”Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana.” (Mt 1: 18)

Joosef ja Maria olivat siis laillisesti naimisissa. Yhteiselämää ei vain vielä ollut aloitettu. Raskaus ennen avioliiton alkua merkitsi suurta häpeää ja oli näissä olosuhteissa luonnollisestikin syy purkaa kihlaussopimus. Mooseksen lain mukainen tuomio oli kovin ankara. Sekä aviorikokseen syyllistynyt mies että kihlattu nainen olisi pitänyt surmata kivittämällä.

Joosef osoitti lempeyttä. Hän ei vaatinut rangaistusta morsiamelleen. Toisaalta loukattuna, toisaalta lakia kunnioittavana miehenä hän ei halunnut aloittaa avioelämää Marian kanssa. Joosef aikoi vain kaikessa hiljaisuudessa purkaa avioliittosopimuksen. Ajan olosuhteissa tämä oli hieno, tyylikäs ja inhimillinen ratkaisutapa. Enkelin ihmeellisen ilmoituksen vaikutuksesta Joosef kuitenkin muutti asennettaan ja lopulta otti Marian vaimokseen.

Neitseestä syntyminen on kiistelty asia, mutta kaiken kerronnan tähtäyspiste on siinä, kuka syntyi eikä siinä, miten syntyminen tapahtui. Olennaisinta on, että Jeesus, Jumalan Poika, tuli maailmaan. Tässä tuo joulun sanoman ydin onkin. Jeesuksen syntyminen ihmiseksi on kristinuskon alkupiste. Jumala puuttui ihmisten elämään lähettämällä Jeesuksen maailmaan tavalliseksi ihmiseksi, lapseksi nuoren Marian ja Joosefin perheeseen. Ei ole ihme, että ajanlaskumme alkaa juuri tästä syntymän hetkestä.

Roomalaisen sananlaskun mukaan nimi on enne. Nimi Jeesus suomennettuna merkitseekin ”Herra pelastaa”. Uusi alkava aikakausi merkitsi Jumalan valtakunnan tulemista ihmistä lähelle. Jeesuksen myötä pelastus tuli aivan uudella tavalla mahdolliseksi. 

Olli Kortelainen
rovasti

Kirjoitus on julkaistu 16.12.2021 Uutis-Jousessa