Hautakivi, lyhtyjä ja kukkia kesäisellä hautausmaalla.

Haudanhoito

Suvun haudan voi hoitaa itse tai antaa seurakunnan hoitoon.

Seurakunta hoitaa kaikkien hautojen peruskunnostuksen, nurmen perustamisen ja leikkuun. Muu yksityisen haudan hoito kuuluu hautaoikeuden haltijalle. Hän voi kuitenkin ostaa haudanhoitopalvelun määräajaksi seurakunnan hautainhoitorahastolta. Rahaston varat koostuvat hautojen hoitomaksuista, ja ne on tarkoitettu vain hautojen hoitoon.

Vinkkejä omatoimiseen haudanhoitoon

Kukkapaikan istutusalusta kannattaa kääntää ja rikkakasvit poistaa. Ennen istutusta kukkapaikalle laitetaan lannoitettua multaa. Kasteluveteen voi tarvittaessa lisätä lannoitetta kesän mittaan. Ympäristösyistä suosittelemme luonnonmukaisia lannoitteita.

Kasvien valinnassa kannattaa huomioida kastelun tarve. Valittujen kasvien on hyvä olla riittävän matalia, jotta hautakivi näkyy. Kasvit on hyvä istuttaa irti hautakivestä, jolloin kastelu onnistuu paremmin. Kastellessa vesi kannattaa kaataa kasvin juurelle, sillä kukat kestävät pidempään, jos vettä ei kaadeta niiden päälle.

Haudanhoitosopimus seurakunnan kanssa

Voit ostaa seurakunnalta haudanhoitopalvelun yhdeksi, viideksi tai kymmeneksi vuodeksi. Kirjallisessa haudanhoitosopimuksessa sovitaan hoitoajasta, -maksusta ja hoidon laajuudesta. Kesäkukkasopimuksen voi tehdä 1, 5 tai 10 vuodeksi ja perennahoitosopimuksen 5 tai 10 vuodeksi. Sopimuksen päätyttyä lähetämme keväällä hautapaikan haltijalle tarjouksen uudesta sopimuksesta.

Hoitohautojen kunnostaminen aloitetaan toukokuussa ja kukat istutetaan yöpakkasten laannuttua. Haudanhoito kestää syyskuun loppuun. Seurakunta valitsee kullekin haudalle siinä parhaiten menestyvät kesäkukat.

Seurakunnalta hankittuun haudanhoitosopimukseen sisältyy

• hoitohaudan kukkapesän kunnostus, mullan lisäys/vaihto, peruslannoitus toukokuussa
  • kukkien tai perennojen hankinta
  • kukkien istutus kesäkuussa, hoito ja hoitolannoitus
  • kasvinsuojelu tarvittaessa
  • nurmen siistiminen kukkapesän ja haudan ympäriltä
  • hoitokauden lopussa kukkien poisto
  • työnjohtokulut ja hoitosopimusten hallinnointikulut.

Seurakunnalta ei voi hankkia pelkkää haudanhoitoa ilman kukkahankintaa. Seurakunnan haudanhoitoon eivät kuulu hautakivien pesu tai tekstien kunnostus eikä myöskään kanervien ja kynttilöiden hankkiminen talvikaudella.

Hautojenhoidon hinnasto

Haudanhoidon hintaan vaikuttavat sopimuksen kesto ja hautapaikkojen määrä.

Hautojenhoitohinnat 1.1.2019 alkaen

Arkkuhaudat Hautapaikkojen määrä
  1 2 3 4 seuraavat
Kesäkukkahoito, 1 v 70 € 100 € 130 €  160 € + 25 €
Kesäkukkahoito, 5 v 365 € 520 € 675 € 830 € + 130 €
Perennahoito, 5 v 300 € 380 € 460 € 530 € + 80 €
Kesäkukkahoito, 10 v 735 € 1050 € 1365 € 1680 € + 260 €
Perennahoito, 10 v 620 € 790 € 960 € 1110 € + 140 €

Uurnahaudat (Rauhanpuisto)
Kesäkukkahoito, 1 v 55 €
Kesäkukkahoito, 5 v 295 €
Perennahoito, 5 v 230 €
kesäkukkahoito, 10 v 590 €
Perennahoito, 10 v 470 €

Kierrätys hautausmailla

Hautausmailla on kierrätyspisteet, joihin jätteet lajitellaan. Huolehditaan yhdessä hautausmailla syntyvän jätteen kierrätyksestä!

Maatuvalle jätteelle eli kasvi- ja haravointijätteelle on oma astiansa. Jäte kompostoidaan Rauhanpuiston hautausmaalla ja kompostoitu multa kiertää takaisin hautausmaille ja istutusalueille.

Metalliastiaan lajitellaan hautakynttilöiden metallikannet ja metalliset lyhdyt.

Lasijäteastiaan kuulutvat esimerkiksi lasiset kynttilälyhydyt.

Sekajäteastiaan voi laittaa hautakynttilöiden muovikuoret ja muoviset ruukut sekä muun sekalaisen jätteen.

LED-kynttilät ovat ongelmajätettä, joka omaisten on vietävä onglmajätteitä keräävään kierrätyspisteeseen.

Irrota metallinen kansi hautakynttilästä ja laittaa kansi ja muovikuori omiin kierrätysastioihinsa.

Toivonkuja 1
71800  Siilinjärvi

Avoinna sopimuksen mukaan ma–pe klo 7–14.30. Hautausmaan toimistossa ovat nähtävissä hautausmaiden kartat, ja henkilökunta opastaa tarvittaessa hautausmaalla liikkumisessa. Vainajien säilytystilat ovat Rauhanpuiston hautausmaan huoltorakennuksessa.