Hautakivi, lyhtyjä ja kukkia kesäisellä hautausmaalla.

Haudanhoito

Suvun haudan voi hoitaa itse tai antaa seurakunnan hoitoon.

Seurakunta hoitaa kaikkien hautojen peruskunnostuksen, nurmen perustamisen ja leikkuun. Muu yksityisen haudan hoito kuuluu hautaoikeuden haltijalle. Hän voi kuitenkin ostaa haudanhoitopalvelun määräajaksi seurakunnan hautainhoitorahastolta. Rahaston varat koostuvat hautojen hoitomaksuista, ja ne on tarkoitettu vain hautojen hoitoon.

Vinkkejä omatoimiseen haudanhoitoon

Kukkapaikan istutusalusta kannattaa kääntää ja rikkakasvit poistaa. Ennen istutusta kukkapaikalle laitetaan lannoitettua multaa. Kasteluveteen voi tarvittaessa lisätä lannoitetta kesän mittaan. Ympäristösyistä suosittelemme luonnonmukaisia lannoitteita.

Kasvien valinnassa kannattaa huomioida kastelun tarve. Valittujen kasvien on hyvä olla riittävän matalia, jotta hautakivi näkyy. Kasvit on hyvä istuttaa irti hautakivestä, jolloin kastelu onnistuu paremmin. Kastellessa vesi kannattaa kaataa kasvin juurelle, sillä kukat kestävät pidempään, jos vettä ei kaadeta niiden päälle.

Haudanhoitosopimus seurakunnan kanssa

Voit ostaa seurakunnalta haudanhoitopalvelun yhdeksi, viideksi tai kymmeneksi vuodeksi. Kirjallisessa haudanhoitosopimuksessa sovitaan hoitoajasta, -maksusta ja hoidon laajuudesta. Kesäkukkasopimuksen voi tehdä 1, 5 tai 10 vuodeksi ja perennahoitosopimuksen 5 tai 10 vuodeksi. Sopimuksen päätyttyä lähetämme keväällä hautapaikan haltijalle tarjouksen uudesta sopimuksesta.

Hoitohautojen kunnostaminen aloitetaan toukokuussa ja kukat istutetaan yöpakkasten laannuttua ja tehdään juhannukseen mennessä. Haudanhoito kestää syyskuun loppuun. Seurakunta valitsee kullekin haudalle siinä parhaiten menestyvät kesäkukat.

Seurakunnalta hankittuun haudanhoitosopimukseen sisältyy

• hoitohaudan kukkapesän kunnostus, mullan lisäys/vaihto, peruslannoitus toukokuussa
  • kukkien tai perennojen hankinta
  • kukkien istutus kesäkuussa, hoito ja hoitolannoitus
  • kasvinsuojelu tarvittaessa
  • nurmen siistiminen kukkapesän ja haudan ympäriltä
  • hoitokauden lopussa kukkien poisto
  • työnjohtokulut ja hoitosopimusten hallinnointikulut.

Seurakunnalta ei voi hankkia pelkkää haudanhoitoa ilman kukkahankintaa. Seurakunnan haudanhoitoon eivät kuulu hautakivien oikaisu, pesu tai tekstien kunnostus eikä myöskään kanervien ja kynttilöiden hankkiminen talvikaudella.

Hautojenhoidon hinnasto vuonna 2021

Haudanhoidon hintaan vaikuttavat sopimuksen kesto. Hinnaston maksut koskevat yhtä hoidettavaa hautaa ja hinta määräytyy haudan leveyden mukaan.

Hautojenhoitohinnat 1.1.2019 alkaen

Kesäkukkahoidot arkkuhaudoille

• Vuosihoito: 1 hautapaikka 70 euroa
    2 hautapaikkaa 100 €, 3 hautapaikkaa 130 €, 4 hautapaikkaa 160 € ja siitä seuraavat +25 €/hautapaikka

• Määräaikainen hoito 5 vuotta: 1 hautapaikka 365 euroa
    2 hautapaikkaa 520 €, 3 hautapaikkaa 675 €, 4 hautapaikkaa 830 € ja siitä seuraavat +130 €/hautapaikka

• Määräaikainen hoito 10 vuotta: 1 hautapaikka 735 euroa
    2 hautapaikkaa 1050 €, 3 hautapaikkaa 1365 €, 4 hautapaikkaa 1680 € ja siitä seuraavat +260 €/hautapaikka

Kesäkukkahoidot uurnahaudoille (Rauhanpuisto)

• Vuosihoito: 1 hautapaikka 55 euroa

• Määräaikainen hoito 5 vuotta: 1 hautapaikka 295 euroa

• Määräaikainen hoito 10 vuotta: 1 hautapaikka 590 euroa

Perennahoidot arkkuhaudoille (monivuotinen kasvi)

• Määräaikainen hoito 5 vuotta: 1 hautapaikka 300 euroa, jokaiselta seuraavalta saman haudan hautapaikalta 80 euroa
    2 hautapaikkaa 380 €, 3 hautapaikkaa 460 €, 4 hautapaikkaa 530 € ja siitä seuraavat +140 €/hautapaikka

• Määräaikainen hoito 10 vuotta: 1 hautapaikka 620 euroa
    2 hautapaikkaa 790 €, 3 hautapaikkaa 960 €, 4 hautapaikkaa 1110 € ja siitä seuraavat +80 €/hautapaikka

Perennahoidot uurnahaudoille (Rauhanpuisto)

• Määräaikainen hoito 5 vuotta: 1 hautapaikka 230 €

• Määräaikainen hoito 10 vuotta: 1 hautapaikka 470 €

Kierrätys hautausmailla

Hautausmailla on kierrätyspisteet, joihin jätteet lajitellaan. Huolehditaan yhdessä hautausmailla syntyvän jätteen kierrätyksestä!

Maatuvalle jätteelle eli kasvi- ja haravointijätteelle on oma astiansa. Jäte kompostoidaan Rauhanpuiston hautausmaalla ja kompostoitu multa kiertää takaisin hautausmaille ja istutusalueille.

Metalliastiaan lajitellaan hautakynttilöiden metallikannet ja metalliset lyhdyt.

Sekajäteastiaan laitetaan hautakynttilöiden muovikuoret ja muoviset ruukut sekä myös lasijäte (hautausmaiden jätelasi ei kelpaa lasin kierrätykseen) ja muu sekalainen jäte.

LED-kynttilät ovat ongelmajätettä, joka omaisten on vietävä onglmajätteitä keräävään kierrätyspisteeseen.

Irrota metallinen kansi hautakynttilästä ja laita kansi ja muovikuori omiin kierrätysastioihinsa.

Toivonkuja 1
71800  Siilinjärvi

Avoinna sopimuksen mukaan ma–pe klo 7–14.30. Hautausmaan toimistossa ovat nähtävissä hautausmaiden kartat. Henkilökunta opastaa tarvittaessa hautausmaalla liikkumisessa. Vainajien säilytystilat ovat Rauhanpuiston hautausmaan huoltorakennuksessa.