Evästä elämään: Näenkö minä?

Pelasimme lapsena peliä, jossa yhden pelaajan silmät sidottiin huivilla niin, ettei hän nähnyt mitään. Sen jälkeen hänen tehtävänsä oli lähteä etsimään muita pelaajia. Kun hän sai toisen kiinni, hänen piti yrittää tunnistaa tuo toinen avaamatta silmiä. Joskus arvaus osui oikeaan ja etsijä vaihtui. Joskus ei. Tuo peli antoi hieman näkökulmaa siihen, millaista olisi, jos ei näkisi.

Sunnuntain evankeliumissa esiintyy mies, joka oli ollut syntymästään saakka sokea. Jeesus oli antanut hänelle näkökyvyn ja sen seurauksena mies oli päätynyt väittelyyn fariseusten kanssa. Miehen mukaan Jeesus oli Jumalan mies, koska hän oli parantanut hänet. Fariseukset eivät usko miehen puheita vaan vastaavat hänelle pilkallisesti ja ajavat hänet lopulta pois.

Kun mies oli ajettu pois fariseusten luota, hän törmää Jeesukseen. Jeesus kysyy häneltä, uskooko hän Ihmisen Poikaan. Mies ei tiedä, kuka Ihmisen Poika on, mutta Jeesus selittää: "Sinä olet nähnyt hänet. Hän on tässä ja puhuu kanssasi." Tämän jälkeen mies tunnustaa uskonsa ja lankeaa maahan Jeesuksen eteen. Evankeliumin miehessä tapahtui hengellinen muutos. Jeesus ei ainoastaan antanut miehelle näkökykyä vaan avasi tämän silmät näkemään ja tunnustamaan Jumalan. Hän lahjoitti miehelle uskon näkökyvyn. 

Uskominen ei ole kuitenkaan helppoa. Välillä tulee jaksoja, jolloin usko horjuu. Silloin on vaikea nähdä Jumalaa ja hänen hyvyyttään. Toisinaan voi jopa menettää hetkellisesti uskon näkökyvyn. Jumala ei jätä kuitenkaan meitä hapuilemaan yksin vaan hän lupaa johdattaa. Silloinkin kun tunnemme jäävämme yksin pimeään, hän on kanssamme. Onhan hän antanut meille valonsa kulkemaan edellä. Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo." Tämän valon seurassa on turvallista kulkea. Hän valaisee kulkuamme ja auttaa näkemään. 

Sanna Marin
seurakuntapastori

Teksti on julkaistu Uutis-Jousessa 15.10.2020.

Avoin kirja, jonka sivut on käännetty sydämen muotoon.