Kohti helluntaita: Viimeisiä ja ensimmäisiä sanoja

Monen merkkihenkilön viimeiset sanat ennen kuolemaa ovat jääneet historiaan. Esimerkiksi keisari Augustusksen väitetään lausuneen viimeisinä sanoinaan sanat "Acta est fabula, plaudite", suomeksi ”Näytelmä on päättynyt, taputtakaa”.

Myös Jeesuksen viimeiset sanat ovat piirtyneet historian kirjoihin. Markuksen ja Matteuksen mukaan Jeesuksen viimeiset sanat ristillä olivat psalmin 22 mukaisesti ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut”. Luukkaan mukaan hän sanoi ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni” ja Johanneksen mukaan ”Se on täytetty”.

Viimeisillä sanoilla on erityinen merkityksensä, niihin voi kiteytyä jotain oleellista, jotain mikä vasta kuoleman hetkellä kristallisoituu sanoiksi. Mitähän sinä tai minä haluaisimme sanoa viimeisinä sanoinamme? Mitkä sanat haluamme jättää soimaan läheistemme korviin viimeisenä?

Ehkä vielä mielenkiintoisempaa on kuitenkin pohtia, mitä sinä ja minä mahdamme sanoa ensimmäisenä, kun meidät kerran herätetään kuolleista. Näistä sanoista ei löydy esimerkkejä historiasta. Tai löytyypä kuitenkin – yksi kappale!

Jeesuksen ensimmäiset sanat ylösnousemuksen jälkeen meille on talletettu evankeliumeissa. Niin, mitä hän sanoi? Mikä oli se viesti, minkä hän haluaa aivan ensimmäiseksi – ristin ja haudan jälkeen opetuslapsilleen halusi lausua? ”Rauha teille.” Rauhan tervehdys oli ensimmäinen sana Jeesuksen huulilla. Ei syytöksen sanaa, ei moitteita. Rauhan ruhtinas julisti pelkääville opetuslapsille ensisanoinaan rauhaa.

Tähän Jeesuksen rauhan tervehdykseen kiteytyy se, mistä Jeesuksessa alusta alkaen oli ja on kyse – Hän teki rauhan taivaan ja maan välille.

17.4.2020
Teemu Voutilainen
kappalainen

Valkea kyyhkynen puisen linnunpöntön luona.