Ristiäiset – uuden elämän juhla

Jokainen uusi elämä on ihme ja yhteinen ilo. Ristiäiset eli kastejuhla on suuri juhlan aihe: ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Ihmisiä kastetaan Jeesuksen antaman kaste- ja lähetyskäskyn perusteella.

Luterilaisessa kirkossa kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Kun haluat tuoda lapsesi kasteelle, ota ensiksi yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Tavallisesti lapsi kastetaan kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Kastetilaisuus voidaan järjestää seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Yksi vaihtoehto on kastaa lapsi jumalanpalveluksen yhteydessä. Kastepäivää vietetään yleensä viikonloppuna, mutta juhlan voi järjestää myös muuna päivänä.

Näin järjestät ristiäiset

• Sovi kastepäivästä ja -papista kirkkoherranvirastossamme. Samalla voit varata myös seurakunnan tilan juhlaanne.
  • Pyydä kastettavalle vähintään kaksi kummia. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien valinnassa.
  • Pappi ottaa perheeseen yhteyttä, jotta voitte tavata ennen juhlaa. Tapaamisessa sovitte juhlan kulusta ja sisällöstä, kuten musiikista.

Lue ristiäisten muistilista verkkosivulta Kaste.fi.

Tarvittaessa seurakunnalta saa lainaan kastepuvun niin lapselle kuin aikuiselle. Siilinjärven ja Vuorelan kirkossa kastettavalle on kastemalja valmiina. Kastejuhlassa seurakunta lahjoittaa kastettavalle kynttilän, jota voi poltaa juhlapäivän lisäksi esimerkiksi kasteen vuosipäivänä.

Jos sinua ei ole kastettu ja haluat liittyä kirkon jäseneksi, osallistu ennen kastetta rippikouluun. Kastetilaisuudessa aikuinen pukeutuu samanlaiseen albaan kuin konfirmoitavatkin.

kaksi valkoista kastepukua