Hautajaiset

Kun menettää läheisen ja rakkaan ihmisen, suru varjostaa arjen. Surun keskellä on kuoleman jälkeen tartuttava myös moniin käytännön asioihin, joihin ei ole voinut ennalta valmistautua. Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen.

Suru läheisen menettämisestä kertoo rakkaudesta ja yhdessä jaetun ajan merkityksestä. Haluamme tukea sinua surusi keskellä. Seurakuntamme papit ja diakoniatyöntekijät kulkevat rinnallasi keskusteluapuna ja hautajaisten käytännön järjestelyissä.

Hautajaisjärjestelyt

Aloita hautajaisjärjestelyt asioimalla kirkkoherranvirastossa. Suosittelemme, että käyt virastossa paikan päällä. Asioista voidaan tarvittaessa sopia myös puhelimitse tai hautaustoimiston välityksellä.

Kirkkoherranviraston palvelut hautajaisasioissa

• siunaustilaisuuden ajan ja paikan sopiminen
  • siunaavan papin ja tilaisuuden kanttorin varaaminen
  • seurakunnan tilan varaaminen muistotilaisuuteen – Tutustu tiloihimme.
  • sanomakelloista ja lehti-ilmoituksesta sopiminen
  • virkatodistusten ja perunkirjoituksessa tarvittavien sukuselvitysten tilaaminen ja neuvonta

Hautapaikan hankkiminen

Kaikki hautapaikkaan liittyvät asiat sovit hautausmaan toimistossa. Siilinjärvellä vainajia haudataan Viinamäen ja Rauhanpuiston hautausmaille. Jos vainajaa ei siunata, hautauksesta sovitaan vain hautausmaan toimistossa.

Jokaisella kirkkoon kuuluvalla vainajalla on oikeus tulla siunatuksi haudan lepoon. Kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan siunata, jos omaiset tai hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät eikä hän itse ole sitä kieltänyt. Kirkkoon kuulumaton vainaja haudataan seurakunnan hautausmaahan tai seurakunnan ylläpitämälle tunnuksettomalle hauta-alueelle.

Hautausmailtamme on saatavissa arkku- tai uurnahautapaikkoja ja käytettävissä on myös tuhkan sirottelualue.

Sanomakellot ja vainajan nimen ilmoittaminen

Siilinjärven seurakunnan jäsenen muistoksi soitetaan sanomakelloja Siilinjärven kirkossa keskiviikkoisin klo 11.30 tai omaisten toiveen mukaan myös muuna arkipäivänä. Omaiset voivat kokoontua kirkkoon kuuntelemaan sanomakelloja. Kellojen soittamisesta sovitaan kirkkoherranvirastossa.

Seurakunnan jäsenen kuolemasta kertoo myös nimi jumalanpalveluksen ja lehden ilmoituksissa. Nimi ilmoitetaan vain omaisten pyynnöstä. Ilmoitus luetaan Siilinjärven ja Vuorelan kirkon jumalanpalveluksessa yleensä siunausta seuraavana sunnuntaina ja tämän jälkeen paikallis- ja seurakuntalehdessä.

Siunaustilaisuus

Hautajaiset alkavat siunaustilaisuudella. Sen voi järjestää kirkossa, muussa tilassa tai haudalla. Siunaus järjestetään kirkossa yleensä perjantaina tai lauantaina kello 9–14 tai kello 18 mennessä. Siunauksia ei toimiteta sunnuntaisin eikä juhlapyhinä.

Siunaava pappi ottaa yhteyttä omaisiin mahdollisimman pian ja sopii tarkemmin siunaustilaisuuden, hautaan laskemisen ja muistotilaisuuden kulusta sekä siunaustoimituksen virsistä. Yleensä pappi tapaa lähiomaiset henkilökohtaisesti heidän kotonaan tai seurakuntatalolla.

Lue lisää hautaan siunaamisen sisällöstä ja kaavasta.

Hautajaisten musiikki

Musiikilla on tärkeä tehtävä hautaan siunaamisessa ja muistotilaisuudessa. Siunaustilaisuuteen kuuluu yleensä urkumusiikkia, virsiä ja musiikkiesityksiä. Musiikin valinnassa tulee huomioida toimituksen harras luonne. Keskustele hautajaisten musiikista hyvissä ajoin kanttorin kanssa.

Hyviä musiikkivinkkejä voit kuunnella esimerkiksi Oulun seurakuntien verkkosivulta.

Hautaan laskeminen

Kun vainaja haudataan arkussa, saattoväki saattaa hänet hautaan siunaamisen jälkeen. Arkkua kantamaan tarvitaan kuusi ihmistä. Tarvittaessa seurakunta auttaa kantajien hankimmisessa. Hautajaissaatossa seurakunnasta mukana ovat yleensä pappi, kanttori ja hautausmaan työntekijä. Haudalla voidaan laulaa virsi ja jättää viimeiset jäähyväiset vainajalle ennen haudan sulkemista.

Kun vainaja haudataan uurnassa, hänet siunataan ennen tuhkausta eikä uurnaa lasketa hautaan siunaamispäivänä.

Muistotilaisuus

Siunaustilaisuuden jälkeen on tapana viettää muistotilaisuutta, jossa yhdessä voidaan muistella edesmennyttä läheistä. Omaiset voivat valita tilaisuuteen haluansa paikan ja suunnitella ohjelman tilasuuden ohjelman. Pappi ja kanttori osallistuvat muistotilaisuuteen, jos omaiset niin toivovat. Tilan muistotilaisuutta varten voi vuokrata seurakunnasta.

Sururyhmä

Läheisen kuoleman tuomasta kivusta ja elämän muutoksesta voi selvitä ajan kanssa, surua jakaen. Muutaman kuukauden kuluttua vainajan kuolemasta seurakunta lähettää omaisille kutsun sururyhmään. Se on läheisensä menettäneille tarkoitettu vapaaehtoinen vertaistukiryhmä.

arkku ja sen kantajan käsi