Paras lahja

Muistatko, miltä lahjan saaminen lapsena tuntui? Itse muistan elävästi suuren odotuksen ja jännityksen, joka lahjan saamiseen liittyi. Toteutuuko toiveeni ja saisin toivomani lahjan – elektroniikkapelin, tai taskulampun? Erityisesti mieleeni ovat jääneet jouluaattoillat, jolloin lapsuudenkodissani oli tapana jakaa meille lapsille lahjat. Pukin jo lähdettyä isäni otti hallinnoidakseen naavaparran jättämän lahjasäkin. Sitten alkoi nimenhuuto ja samalla sai käydä hakemassa oman pakettinsa. Voi sitä riemua ja iloa! Ei siinä jääty ihailemaan lahjapaperin koreutta, vaan paketti auki ja eikun leikkimään!

En ole varma missä vaiheessa se tapahtui. Nimittäin se, että lahjoista alkoi mennä maku. Niiden saaminen ei enää tuottanut samanlaista iloa. Aikuistuttuani lahjan saaminen alkoi kytkeytyä erottamattomasti lahjan antamiseen. Kykenin ottamaan lahjan vastaan edes pienellä ilolla, jos tiesin antavani samalla mitalla takaisin. Huomasin sen, että kaikki perustuu kaupankäyntiin – ”kun minä teen sinulle tätä hyvää, niin sinä taas autat minua tuossa”. Lahjasta tuli lahjus – hyödyke omien etujen ajamiseen. Nyt hyvä jos joulukortin osaan ottaa vilpittömästi vastaan. Ainakin heti mietin että ”muistinkos itse tuolle kortin lähettää?”

Auta meitä ottamaan vastaan hyvät lahjasi lapsen vilpittömyydellä.

Ehkä sinullekin on käynyt niin, että lahjan vastaanottamisesta on aikuisena tullut vaikeaa. Ehkä juuri tämän vuoksi Taivaallisen Isämme suuren lahjasäkin kaikkein paras lahja annetaan meille ihan pieninä. Muistele hetki omaa kastehetkeäsi. Etkö silloin ollutkin ihan pieni ihmistaimi? Eikö silloin sinuakin nimeltä kutsuttu? Etkö silloin kun sinut nimeltä kastettiin kolmiyhteisen Jumalan nimeen, saanut omistaa kaikkein suurinta lahjaa, uskon lahjaa?

Rukoilemme: Rakas Jeesus, sinä sanoit kerran: ”Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” Auta meitä ottamaan vastaan hyvät lahjasi lapsen vilpittömyydellä. Aamen.

Teemu Voutilainen
kappalainen

 

Kirjoitus on julkaistu 7.10.2021 Uutis-Jousessa