Adventista se alkaa

Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa uuden kirkkovuoden ja joulun odotuksen. Evankeliumi kertoo kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin kansan hurratessa: ”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” Jumalanpalveluksissa sytytetään ensimmäinen neljästä adventtikynttilästä ja lauletaan Hoosianna-hymni, virsi 1Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Ilmassa on suuren juhlan tuntu.

Ja todella suuri juhla onkin tulossa: joulu. Se on Vapahtajamme Jeesuksen syntymäjuhla, johon kaikki se, mitä edeltävänä neljänä viikkona kerrotaan ja tapahtuu, tähtää. Adventista alkaa myös joulupaasto, joka saa meidät miettimään syömis- ja kulutustottomuksiamme.

Jeesus itse oli köyhä ja köyhien ratsulla, aasilla, hän ratsasti Jerusalemiin. Ei ollut varaa edes satulaan, vaan ihmiset lainasivat vaatteitaan ja heittivät ne aasin selkään. Tielle ei ollut levitetty punaista mattoa, vaikka Jeesus oli kuninkaallista sukua, kuningas Daavidin jälkeläinen. Jälleen tarvittiin apua ja niinpä ihmiset levittivät vaatteitaan, puiden oksia ja lehviä tielle. Tänään Jeesus tarvitsee meidän apuamme. Osallistumalla esimerkiksi Kauneimmat joululaulut konserteissa kerättävään kolehtiin, autamme vähäosaisia Suomen Lähetysseuran kautta. Suomen Lähetysseura tukee muun muassa koulu- ja rauhantyötä Israelissa ja Palestiinalaisalueilla – siis siellä, missä Jeesus vaelsi.

Kun laulamme Hoosiannaa tänään tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa. Joulun jälkeenkin laulamme kyllä Hoosiannaa jokaisessa messussa. Hoosianna toistuu ehtoollisosan Pyhä-hymnissä. Samalla kiitämme Jeesusta, joka kerran saapui maailmaamme ja nyt istuu taivaassa Isän oikealla puolella ja on sieltä tuleva vielä kerran takaisin: ”Hoosianna korkeuksissa! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä. Hoosianna korkeuksissa!”

29.11.2019

Matti Hoffrén
kappalainen

Kohti joulua -kirjoitussarjassa tehdään matkaa jouluun yksi adventtisunnuntai kerrallaan. Seuraava teksti julkaistaan 5.12.2019.

Mies ratsastaa aasilla tien pientareella.