Ei mitään päällepantavaa

Naisten helmasyntinä pidetään, että kaapit ovat pullollaan vaatteita, mutta koskaan ei löydy mitään sopivaa, kun pitäisi lähteä juhliin. Olisiko helpompaa, jos juhlien järjestäjä huolehtisi, että juhlijat saavat päälleen sopivan juhla-asun? Joillekin se olisi helpotus, joillekin loukkaus. Toinen olisi ikikiitollinen, että hänet puetaan eikä paljastu se, että nyt ei ole varaa juhlavaatteisiin. Toinen miettii, mistä kutsuja tietää lempivärini, kokoni, ottaako hän huomioon persoonallisen tyylini.

Sunnuntain 3.11.Linkki avautuu uudessa välilehdessä evankeliumitekstissä Jeesus kertoo vertauksen pidoista. On kyse kuninkaan pojalleen järjestämästä hääjuhlasta. Ensi-ilmoitus juhlasta oli kutsutuilla hyvissä ajoin. Kun kaikki oli valmista, palvelijat lähetetään kertomaan, että juhla-ateria on valmiina, aloitetaan. Monet kutsutut eivät eri syistä ilmaantuneet juhlapaikalle. Kuningas lähetti palvelijat kutsunmaan ihan keitä vaan ihan mistä vaan. Näissä juhlissa kutsuja varasi jokaiselle tulijalle juhla-asuun. Kuningas saapuu katsomaan vierasjoukkoaan. Hän huomaa, että yksi vieras on omissa vaatteissaan ilman juhlapukua. Kuningas ajaa juhlijan ulos juhlista.

Vertaus opettaa Jeesuksen mukaan jotain taivasten valtakunnasta. Valtakuntaan, jota Jumala hallitsee, kutsutaan kaikkia, ihan kaikkia. Jumalan valtakuntakunta on näkymätön, mutta tulee näkyviin salaisella tavalla, sillä se on meissä. Meidän sydämissämme olevaa Jumalan valtakuntaa kuvataan aina iloisina pitoina, paljon yhdessäoloa ja hyvää syötävää. Jumalan valtakuntaan ei tulla omissa vaatteissa, ei koreilemaan eikä häpeämään. Jumala itse vaatettaa jokaisen juuri hänelle sopivalla vaatteella. Siitä kertoo valkoinen kastepuku, konfirmoitavan alba tai valkoinen kuolinvaate. Jumala vaatettaa armolla.

Hyvä lukija, tulevan pyhän aihe on Jeesuksen lähettiläät. Eikö ole onnellista, että olet kutsuttu, juuri sinulle sopiva pukukin on valmiina. Eikö ole iloista, että saat myös kutsujan tehtävän, on monia, jotka eivät tiedä juhlasta eivätkö juhlavaatteesta. Kaikki on valmiina, sinä riität kutsuttujen joukkoon, sinä riität kutsujaksi. Tämä kutsu tuoksuu armolta, Jumalan läheisyys on onnellista juhlaa.

Leena Laurinkari
seurakuntapastori

Teksti on julkaistu Uutis-Jousessa 31.10.2019.