Kuulumisia kaukaa

Lue, katsele ja kuuntele nimikkolähettiemme kuulumisia koronakevään 2021 keskellä. Tälle sivulle päivitämme tervehdyksiä sitä mukaa kuin niitä saamme – pysy siis kuulolla.

Latinalainen Amerikka – Arja Koskinen

Suomen Lähetysseura

YouTube-video

UUSI VUOSI LATINALAISESSA AMERIKASSA (9.3.2021)

Lämpimät terveiset kaikille tukijoille ympäri Suomenmaan!

Vihdoinkin kotona Nicaraguassa! Pääsin lopultakin lähtemään takaisin kentälle ja kotiin tammikuun lopussa. Matka oli työläs ja kesti kokonaiset viisi päivää kaikkien covid-testien (3 testiä jotta sai jatkaa matkaa..) ja pysähdysten kera, mutta kaikki vaivat unohtuivat kun pääsi perille. Koti oli tallessa, samoin aviomies, koirat, kukot ja kanat – vain Aapo-kukko oli surukseni joutunut voron suihin.

Korona jatkaa sitkeästi leviämistään ympäri maailman. Olen viime viikkoina seurannut tiiviisti kotimaan tilannetta ja huomaan, että tilanne on huonontunut paljon myös siellä. Täällä meidän työalueillamme toinen aalto jylläsi voimalla joulun jälkeen ja varsinkin tammikuussa ja helmikuun alussa, mutta näyttää laantuneen - ainakin tartuntaluvut ovat laskeneet selvästi sekä Kolumbiassa että Boliviassa. Venezuela painii omassa luokassaan siinä, ettei virallisiin tilastoihin ole senkään vertaa luottamista kuin muissa maissa, ja Nicaraguassa ne ovat näyttäneet nollaa jo kuukausikaupalla. Epäviralliset luvut täällä kertovat noin parista sadasta tapauksesta viikkotasolla eli rauhallista on.

Alkuvuosi on aina vuosiraportoinnin aikaa ja niin myös meidän alueellamme: itse olen tehnyt aluetason raportointia Lähetysseuran järjestelmiin ja kumppanikirkot ja -järjestöt omia raporttejaan ja työsuunnitelmiaan meille. Ison osan työajasta on vienyt myös muu kokoustaminen ulkomaanosaston uudistuksen tiimoilta, sillä osaston rakenne on nyt aika erilainen kuin ennen – kaikki hankehallinto on siirtynyt alueille ja kotimaassa on nyt uusi ns. temaattisten asiantuntijoiden ryhmä, jotka sitten tukevat alueiden työtä omassa teemassaan. Suuria teemoja on määritelty kolme: 1) kirkko ja teologia, 2) diakonia ja kehitys ja 3) rauha ja sovinto. Ja niissä tietysti vielä alateemoja. Tätä uutta rakennetta nyt ajetaan sisään.

Toinen suuri ja aikaa vievä työtehtävä on ollut Lähetysseuran uuden kehitysyhteistyöohjelman rakentaminen, sillä uusi ohjelmaehdotus on oltava valmiina ja ulkoministeriön käsissä jo toukokuun alkupuolella. Kumppanit tekevät nyt omia uusia hankesuunnitelmiaan, ja me tuemme heitä siinä niin paljon kuin suinkin tukea tarvitsevat. Hienoa yhteistyötä on luvassa, jos vain UM meille antaa suosionsa ja rahoituksensa! Siitä kerron
sitten lisää, jos ja kun kaikki menee läpi ja rahoitus saadaan.

Mitä kuuluu Boliviaan?

Joulukuun lopussa ja tammikuussa koronatilanne tosiaan äityi taas niin pahaksi, että ihmisiä kuoli kaduille ja puistoihin. Kerroin viimeksi, että noin 90 % kumppanikirkkomme eli Bolivian luterilaisen kirkon keskustoimiston työntekijöistä oli sairastanut koronan. Tammikuussa se iski myös kirkon johtajaan pastori Germaniin, joka oli todella huonossa kunnossa mutta nyt jo pystynyt palaamaan töihin. Rajoituksia on höllennetty, joten myös kirkon työntekijät voivat käydä töissä toimistolla; yhdessä vuorossa ilman taukoa ja palaavat sitten koteihinsa.

Työtä jatketaan ja myös kenttävierailuja on pystytty tekemään, mm. Verena Wellsin tyttöjen oppilaskotiin Caranavissa. Jos muistatte entuudestaan, kirkon oppilaskodissa tytöt saavat turvallisen paikan missä asua, saada terveellistä ravintoa, tukea opintoihin, vapaa-ajan toimintaa ja hengellistä kasvatusta. Oppilaskodin johtaja Corina kertoo, että ovat saaneet tytöt takaisin – heitä on tällä hetkellä 20, 8-17-vuotiaita - ja että koulut alkoivat helmikuun alussa. Täällä Latinalaisessa Amerikassa kouluvuosi alkaa aina vuoden alusta ja loppuu joulukuussa. Nyt opetus on järjestetty niin, että joka toinen viikko ollaan koulussa ja joka toinen viikko on virtuaaliopetusta. El Alton kummilapsilla on sama tilanne, virtuaalinen koulu on osa elämää – ja vaikeudet nettiyhteyksien ja kännyköiden hankkimisessa jatkuvat. Haluan kuitenkin jakaa teidän kanssanne yhden kummipojan iloisen hetken viime vuoden lopulta, niin että voitte nähdä mikä valtava vaikutus tuellanne on.

 

Viro – Kirsi Vimpari

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys

"Kaiken keskellä olemme eläneet paastonaikaa eteenpäin, ja aivan jo kohta on Pääsiäinen. Kaikkein pimeimmän ajan keskelle murtautuu kuoleman voittaja, ja tuo mukanaan valon, toivon ja vapauden. Taivaassa ei tarvita maskeja, ei turvavälejä, eikä ahkeraa käsienpesua. Vielä nyt me elämme hetkestä toiseen, tunnista toiseen, päivästä toiseen, jokainen oman arkemme keskellä niin vaikeuksissa kuin hyvissäkin hetkissä. Pääsiäinen ohjaa meitä suuntaamaan ajatuksia myös kohti ikuista elämää."

YouTube-video

TERVEISIÄ VIROSTA –Tervitused Eestist, kallid Siilinjärvi koguduse inimesed!

Korona on tuonut paljon ikävyyttä ja harmia meille jo vuoden ajan, ja se esti myös nimikkoseurakuntavierailuni viime vuonna. Viron koronatilanne on näinä viikkoina yltynyt ennätysmäisen pahaksi, ja viime viikolla Viro pääsi jo epäkiitolliselle maailman pahimman koronamaan tittelin sijalle. Itse olen terveyssyistä tällä hetkellä Suomessa, enkä saa palata ennen kuin tilanne on rauhoittunut ja sairaalassa voitaisiin taata hoidon saanti, mikäli apua tarvitsisi.

Jatkan työtä samoin kuin tekisin Tarton kodistani, etäyhteyksin, mutta kaikissa ikäryhmissä, niin lasten, nuorten kuin opiskelijoiden kanssa, korona-aika on ollut vaikeaa. Joidenkin nuorten kanssa on tosin ollut mahdollista jutella enemmän ja tärkeämmistä aiheista netitse ja välillä ulkona tavatessa, se on hieno asia. Mutta yleisesti ottaen haluaisimme jo kokoontua ja tulla yhteen, niin kuin varmasti on sama tunne myös teillä seurakunnassa.

Minulle on ollut erityisen tärkeää se, että tiedän, että te muistatte meitä esirukouksin. Kiitos siitä! Yksikään huokaus ei jää Isältä huomaamatta. Välillä sen oikein tuntee, kuinka esirukoukset aivan erityisellä tavalla kantavat. Viron lähimmäiset tarvitsevat esirukouksiamme edelleen, erityisesti näinä viikkoina kun koronatilanne tulee yltymään todella hankalaksi. Tilanne aiheuttaa paljon erilaista haittaa ja kärsimystä maassa, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on rakennettu kevytrakenteiseksi ja kriiseihin ei ole pystytty suuresti varautumaan, ja jonka kansalaisten taloudellinen toimeentulo on suurimmalla osalla riippuvainen juuri tämän kuun palkasta. Ennen kaikkea he tarvitsisivat elämäänsä Jumalaa, joka kaikesta huolimatta rakastaa, antaa synnit anteeksi ja pitää huolta.

Virossa on tavallista sanoa toiselle kristitylle tapaamisen jälkeen erotessa ”Ole väga õnnistatud ja hoitud!” eli ole runsaasti siunattu ja varjeltu. Sitä toivon myös sinulle, hyvää Herramme siunausta ja huolenpitoa!

Lue myös: Kirsi Vimparin lähettikirje Kevättä kohtiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Itä-Siperia – Joel Norrvik

Ev. lut Lähetysyhdistys Kylvijä

Joel Norrvikin terveiset 16.2.2021

Tervehdys!

Mukavaa kuulla terveisiä Siilinjärven seurakunnasta!

Yhteydenpito Jakutskiin ja Inkerin Kirkon pieneen kotiseurakuntaan on viime kuukausina tapahtunut Zoom-kanavan kautta. Olemme Samuel Laukkasen kanssa pitäneet jumalanpalveluksia ja siinä yhteydessä myös vaihtaneet kuulumisia seurakuntalaisten kanssa.

Tilanne kun on sikäli vähän hankala, kun maaraja on vielä osittain kiinni eikä Inkerin Kirkon kautta vielä saada kutsukirjeitä vireille viisumia varten.

Samuelkin ei nyt ole päässyt takaisin Jakutskin yliopistoon, kun ulkomaalaisia ei toistaiseksi oteta eikä viisumeita myönnetä ulkomaalaisille. Olemme vuorotellen saarnanneet nettijumalanpalveluksissa ja se on ollut eräänlainen elämänlanka Jakutskin kotiseurakuntaan. Välillä mukana on myös ollut muutama kiinalainen, jotka aikoinaan opiskelivat yliopistossa ja kävivät Jakutskin seurakunnassa.

Toivomme ja rukoilemme että pandemia helpottaisi, viisumiasiat kohta palautuisivat normaaliin ja pääsisin takaisin Jakutskiin palvelemaan seurakuntaa. Siunauksin!

Joel Norrvik

 

Bulgaria – Haverisen perhe

Suomen ev.lut. Kansanlähetys

21.3.2021 Hyvää pääsiäistä!

Kirsikkapuun kukat ovat jo nupullaan. Maaliskuun lopulla Suomessa on jo pääsiäisviikko, mutta Bulgariassa olemme vasta aloittelemassa paaston aikaa. Täällä pääsiäinen on sitten toukokuun alussa. Bulgaria siirtyy tänään taas koronasulkuun ja lapset ovat kotikoulussa.

Lue lisää kirjeestä, jossa he kertovat kuulumisia Krushevon kirkosta ja nuorilta sekä perheestään. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Haverisen perhe on lähetystyössä Bulgariassa.

Keskpäevapalvus

Katso keskipäivän rukoushetki, joka toimitettiin kokonaan vironkielisenä Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi ja tervehdykseksi ystävyysseurakunnallemme Tarton Paavalin seurakunnalle. Rukoushetki on tekstitetty suomeksi.

Keskpäevapalvuses teenivad õpetaja Olli Kortelainen, abiõpetaja Reetta Kallanne ja organist Marjaana Kaisto. Eesti Vabariigi aastapäeva puhul palvus viiakse läbi eesti keeles.

YouTube-video