Kuulumisia kaukaa

Lue, katsele ja kuuntele nimikkolähettiemme kuulumisia koronakevään 2021 keskellä. Tälle sivulle päivitämme tervehdyksiä sitä mukaa kuin niitä saamme – pysy siis kuulolla.

Latinalainen Amerikka – Marjo Paavola

Suomen Lähetysseura

 

TERVEHDYS LATINALAISESTA AMERIKASTA (23.1.2024)

Mitä kuuluu Boliviaan?

Tervehdys La Pazista Boliviasta!

"Pyhä Isä, kaikkivaltias Herramme. Sinä tahdot, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden. Me kiitämme sinua tästä rakkaudesta ja rukoilemme: Vahvista uskoamme. Auta meitä viemään sanaasi eteenpäin ja julistamaan evankeliumia, niin että kaikki kansat saisivat kiittää ja palvella sinua. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden."

Yllä mainittua tai siitä muokattua -tai sovellettua - rukousta rukoilemme usein La Pazissa Boliviassa yhteistyökumppanimme Bolivian evakelis-luterilaisen kirkon kanssa jokapäiväisissä aamuhartauksissa. Joka keskiviikko meillä on yhteistyökumppanimme kanssa pidempi ja syvällisempi aamurukoushetki, jossa erityisesti lauletaan paljon. Rukoushetkemme ovat luonteeltaan iloisia ja empaattisia ja jokainen tulee mukaan tapaamiseen omana itsenään ja omat rukoukset sekä lempilaulut - ja virret mielessään. Rukoushetkeen kuuluu myös tiedottaminen kanssakulkijoille tulevista tärkeistä tapahtumista. Bolivialaiset ystäväni kertovat muille yleensä tulevista kokouksista ja koulutuksista. Minä puolestani tiedotan usein Suomen Lähetysseuran tapahtumista.

Bolivian evankelis-luterilainen kirkko laajenee erityisesti maaseudulla ja etnisten vähemmistöjen (aymarat ja quechuat) keskuudessa. Lisäksi näillä alueilla rakennetaan uusia ja melko suuria kirkollisia rakennuksia tai temppeleitä, joiksi paikalliset niitä kutsuvat. Temppeleiden yhteyteen on usein rakennettu myös keskuksia, joissa voi olla toimintaa esimerkiksi lapsille. Lähetysseura tukee monia keskuksia, jotka on suunnattu lapsille ja nuorille, jotka ovat haavoittuvassa asemassa. Esimerkiksi Caranavissa ja Tarijassa on perustettu Lähetysseuran tulella keskuksia, jotka suuntautuvat nuorille tytöille. Keskuksissa lapset saavat kristillistä koulutusta, tukiopetusta, majoituksen sekä tukea ja apua vapaa-ajan toimintaan. Tuemme keskusten johtajia ja koordinaattoreita.

Bolivian työalueellamme on koettu Suomen talven aikaan intensiivisiä helleaaltoja johtuen ilmastonmuutoksesta. Toisaalta monilla alueilla koettiin tämän vuoden alussa laajoja tulvia, jotka aiheuttivat suurta tuhoa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille.

Lähetysseura on tukenut aktiivisesti hankkeita ja toimintoja Latinalaisessa Amerikassa ilmastonmuutoksen ehkäisyssä ja erityisesti toimissa kuivuutta vastaan. Bolivian vesiprojektissa Lähetysseura on tukenut koulutusta vesihuollossa ja walipinien, maanalaisten kasvihuoneiden, rakentamisessa. Lähetysseuran tukea on myös käytetty siemeniin ja kasveihin, joita on kasvatettu maanalaisissa kasvihuoneissa kuivilla vuoristoalueilla. Lähetysseura tukee aktiivisesti puiden istuttamista kaikissa sen ympäristöprojekteissa kuivuutta ja ilmastonmuutosta vastaan. Puiden istutus on ollut tärkeä osa erityisesti Bolivian hankeportfoliossa.


Marjo Paavola

 

Viro – Kirsi Vimpari

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys

 

TERVEISIÄ VIROSTA –Hyvää pääsiäistä! (31.3.2024)

Kristus on üles tõusnud! - Tõesti on Ta üles tõusnud! Tältä näyttää perinteinen Kristus on ylösnoussut! - Totisesti ylösnoussut! -tervehdys viroksi. Ihanasti ensimmäiset kukkaset ovat nousseet maasta ilahduttamaan. Nämä takapihani kauniit yksilöt myös keltaisella värillään tuovat pääsiäisen iloa ympärilleen. Onnellisesti pääsiäisen varsinainen ilo ei jää suklaaseen ja keltaisiin kukkasiin, vaan on paljon syvempää ja merkityksellisempää. Jeesus voitti kuoleman ja synnin vallat ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta, ja tämä valtava anti on tarjolla jokaiselle, joka Jeesukseen uskoo.

Kun pakitetaan ajasssa muutama viikko taaksepäin, kävimme Etelä-Virosta tällä porukalla retkellä Tallminnassa, tai luokkaretkellä, kuten työkaverini Oleniuksen Olli sitä nimitti. Oli hyvä retkeillä yhdessä pääkaupunkiin, ja lounaaseen asti isommassa porukassa oli mukana myös Viron kirkon arkkipiispa Urmas Viilma.

Maaliskuun pyhäkoulu jäi minulta sairastelun vuoksi välistä, mutta se oli toisaalta hyvä, koska kolmen pyhäkoululaisen äiti Mirjam otti yksin vastuun siitä kerrasta ja piti pyhäkoulun. Tämä rohkaistuminen on hieno asia, rukoillaan sille hyvää jatkoa!

Huhtikuulle on suunnitelmissa paljon hienoja asioita, ja pyydänkin teitä rukoilemaan kaikkien suunnitelmien, valmisteluiden, matkusteluiden ja ennen kaikkea jokaisen osallistujan puolesta. Nuortenpäivä "Ilmassa on toivoa" eli Õhus on lootust on suunnitelmissa Paavalin seurakuntaan opiskelijatyön missioviikkoa sisältäen.

Kirsi Vimpari

Kaakkois-Aasia – Kankaanpäät

Ev. lut Lähetysyhdistys Kylvijä

Kankaanpäiden terveiset 16.2.2021

Hyvät ystävät!

Indonesian luonto on maailman monimuotoisin ja siltä se näyttääkin, kun sateen jälkeen näkee kukat aitoina läheltä. Mikä hieno taitonäytös Jumalalta! Myös monien kulttuurien ja ihmisryhmien kirjo tässä maassa on käsittämätön! 

Käytiin toisella puolella Indonesiaa, jonne ollaan ehkä siirtymässä. Olimme matkalla yhdessä työaluevastaavan kanssa. Kävimme koululla, jolla on upeat puitteet, mutta tietotaitoa puuttuu ääniteknisissä asioisssa. Yhteistyötä voitaisi mahdollisesti aloittaa myös Indonesian YWAN:n kanssa. Heillä on monia suunnitelmia tavoittaa tavoittamattomia kansoja.

Muslimien Ramadan-paastoaika on juuri loppumassa ja pian alkaa Idul Fitri -juhla, jolloin alkaa suuret juhlat kodeissa. Ihmiset kyläilevät ja kutsuvat ystäviä käymään. Meillä myös on mahdollisuus kyläillä kotiapulaisen perheessä, jossa paikalla on usein muita sukulaisia ja ystäviä.

Kankaanpäät

Hongkong - Jukka Helle

Suomen Lähetysseura

23.2.2024 Hei (taas) Aasia!

Suorastaan hirvittää taas tämä ajan nopea riento. Suomessa asuvien ystävien sosiaalisen median päivityksistä ainakin huomaa, että valo on alkanut voittaa, ja moni odottaa jo kovasti kevättä. Täällä Aasiassa päivän ja yön vaihtelu ei eri vuodenaikojen välillä ole kovinkaan suurta, joten ajan kulumista ei juurikaan huomaa valon ja pimeän vaihtelusta.

Hongkongin seminaarissa ajan kulun nopeuden huomaa ainakin siitä, että kevätlukukausi on ollut käynnissä jo toista kuukautta. Minulla on ohjelmassani kaksi kurssia. Toinen käsittelee jumalanpalvelusta ja toinen katolisen kirkon tärkeimpiä opetuksia, joita tarkastelemme kriittisen sympaattisesti.

Seminaarissamme oli kiinalaisen uuden vuoden juhlan vuoksi n. kahden viikon loma. Itselleni tämä tarjosi mahdollisuuden työmatkaan Manilaan Filippiineille sekä Bangkokiin Thaimaahan. Matkalla mukana oli myös puolisoni Leena. Manilassa meitä isännöi yhden katolisen yliopiston presidentti ja professori, joka on myös katolinen pappi. Hän järjesti minulle mahdollisuuden luennoida yliopistonsa teologisessa tiedekunnassa. Seuraavana päivänä isäntäni vei meidät tapaamaan Manilan köyhien ihmisten asuinalueella kokoontuvaa naistenryhmää. He olivat huumeidenvastaisesssa sodassa läheisensä menettäneitä naisia.

Lähetysseuran viime vuonna pidetyt muutosneuvottelut toivat mukanaan monia muutoksia. Valitettavasti moni työntekijä menetti työpaikkansa. Nämä päätökset ovat tuoneet mukanaan paljon surua ja pettymyksiäkin ja myös uusia haasteista työyhteisöihin. Yksi eninet osumaa ottaneista alueista on Kiinan alue. Päätösten mukaan Lähetysseuran Hongkongissa oleva aluetoimisto suljetaan tämän vuoden puoliväliin mennessä. Työtä myös supistetaan sekä Taiwanilla että Manner-Kiinassa. Työn hallinnollinen johto ja koordinaatio siirtyy Bangkokissa sijaitsevan Aasian alueen toimiston alle. Teologinen koulutus on kuitenkin valittu työn yhdeksi painopistealueeksi, joten suunnitelmien mukaan sekä taloudellinen että työntekijätuki Hongkongin teologiselle seminaarille jatkuu. Tämä tarkoittaa, että minun työni seminaarilla jatkuu vielä näiden muutosten jälkeenkin, mutta ennen pitkää taidana olla ainoa Lähetysseuran Hongkongissa vakituisesti asuva työntekijä.

Hongkongin luterilaisen teologisen seminaarin lukukausi puksuttaa junan lailla eteenpäin. Talon sisällä tapahtuvan opetuksen lisäksi seminaarimme on vastuussa myös alueellisen teologisen konsultaation järjestämisestä. Se pidetään toukokuun puolivälissä Bangkokissa.

Kiitos, että olet mukana tässäKristuksen kirkon yhteisessä lähetystehtävässä. Rukoilethan tämän työn ja kaikkien kumppaniemme puolesta! 

Jukka Helle

Bulgaria – Haverisen perhe

Suomen ev.lut. Kansanlähetys

20.4.2024 Riemuista kevättä!

Kevät Bulgariassa on jo pitkällä, välillä +30 menee iltapäivisin rikki. Pääsiäiseen valmistaudutaan ja ensimmäinen poisannettavien tavaroiden "muuttokuormastamme" on jov iety. Kirjeessä lisäksi pastorin sairauskohtauksesta ja meidän tarkemmista jatkosuunnitelmista. Kuulumiskirjeemme voit myös kuunnella äänikrjeenä tästä linkistä. 

Lue lisää kirjeestä, jossa he kertovat kuulumisia Krushevon kirkosta ja nuorilta sekä perheestään. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Haverisen perhe on lähetystyössä Bulgariassa.

Keskpäevapalvus

Katso keskipäivän rukoushetki, joka toimitettiin kokonaan vironkielisenä Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi ja tervehdykseksi ystävyysseurakunnallemme Tarton Paavalin seurakunnalle. Rukoushetki on tekstitetty suomeksi.

Keskpäevapalvuses teenivad õpetaja Olli Kortelainen, abiõpetaja Reetta Kallanne ja organist Marjaana Kaisto. Eesti Vabariigi aastapäeva puhul palvus viiakse läbi eesti keeles.

YouTube-video