Kohti pääsiäistä: Yhdessä, mutta erillään

”Pese kädet usein saippualla ja kuivaa ne lopuksi paperilla. Kun yskit tai aivastat julkisella paikalla, suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.” Nämä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ohjeet vilisevät tiuhaan eri tiedotusvälineissä. Niiden näkeminen ja kuuleminen voi alkaa jo turhauttaa, mutta niistä on tärkeä muistuttaa. Näiden ohjeiden tarkoitus on suojella meitä koronavirukselta ja muilta tartunnoilta.

Kiirastorstain raamatuntekstissä myös Jeesus korostaa puhtauden merkitystä: Aterialla ollessaan hän pesee opetuslastensa jalat. Hän antaa heille esimerkin, kuinka heidän tulee jatkossa toimia: ”Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille (Joh.13:14–15).”

Jalkojen peseminen on symbolinen teko. Se on puhdistautumista. Kiirastorstain nimi juontaakin juurensa ruotsin kielen sanasta skära, joka tarkoittaa puhdistamista. Tämä puhdistautuminen liittyy keskeisesti kiirastorstain pääaiheeseen, ehtoolliseen. Ehtoollinen antaa, minkä lupaa, syntien anteeksiannon. Se yhdistää meidät Kristukseen ja toinen toisiimme.

Tämä kiirastorstai on erityinen. Emme voi osallistua yhdessä pyhälle aterialle. Tämä herättää harmitusta ja kaipuuta yhteyteen. Jumala ei ole kuitenkaan hylännyt meitä vaan hän on kanssamme. Pyhän Hengen kautta meillä on yhteys häneen ja toinen toisiimme. Jeesuksen käsky rakastaa ja palvella lähimmäistä on edelleen voimassa. — Ja se, mitä voimme aina tehdä, on rukoilla:

”Herra Jeesus, uskon, että olet läsnä sakramentissasi ja tahtoisin ottaa sinut siinä vastaan kuin juh-lavieraan. Koska juuri nyt en voi, rukoilen sinua: tule silti luokseni Vapahtajana, syntien anteeksian-tajana, lohduttajana. Tahdon seurata sinua, Jumalan Karitsa, minne ikinä minut vietkin, ja rakastaa sinua yli kaiken, ja lähimmäistäni niin kuin itseäni. Ole ylistetty, Herra Jeesus Kristus! Aamen.” (Rukous: Timo Viitanen)

9.4.2020
Sanna Marin
seurakuntapastori

Ristinmuotoinen avain avoimella kämmenellä.