Kohti pääsiäistä: Saat tuhlata ihan reilusti

Kevät 2020 jää ihmiskunnan historiaan, lasten ja aikuisten mieliin, sukujen muistiin. Suomi on kiinni, ihmiset erillään. Minua on puhutellut viime päivinä tieto siitä, että yksi muuttujista, joita arvioimalla Suomi on taas maailman onnellisin maa, on suomalaisten anteliaisuus. Vaikeana aikana vapaaehtoinen huolenpito toisista pääsee esiin kauniilla tavalla. Rakastaminen on oikean asian tuhlausta. Se on tuhlausta, jossa jaettava ei lopu.

Palmusunnuntain tapahtumissa Jeesus matkaa pääsiäisjuhlille Jerusalemiin. Jeesus saapuu kaupunkiin aasilla ratsastaen. Ihmiset olivat kuulleet Jeesuksen voimasta ja ihmeteoista. He haluavat Jeesuksen kuninkaakseen ja ottavat hänet vastaan kuninkaalle kuuluvalla tervehdyksellä Hoosianna, auta! Jeesus on kuningas, joka vapaaehtoisesti suostuu palvelijaksi. Jeesus kulkee vapaaehtoisesti kohti tuomiota vapauttaakseen ihmiset tuomiosta. Tuo vapaaehtoisuus oli suurta rakkautta, oikein rakkauden tuhlausta.

Matkalla Jerusalemiin Jeesus pääsi kokemaan yhteyttä, joka meiltä on nyt kielletty. Jeesus kävi vierailulla ystävien kodissa, siellä syötiin ja juotiin ja iloittiin yhteydestä. Mutta siellä myös paheksuttiin ja sorruttiin tekopyhyyteen. Lasarus oli kiitollinen isäntä ja Martta palveli auliisti. Martan sisko Maria sen sijaan otti pullon todella kallista nardusöljyä, voiteli sillä Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Maria tuhlaa, väitti Judas, jonka hallussa oli opetuslapsijoukon yhteinen kukkaro. Juudas, että rahat olisi pitänyt antaa köyhille. Köyhiä Juudas ei kuitenkaan ajatellut, vaan yhteisiä varoja, joita hän piti ominaan.

Maria ymmärsi ystävänsä tulevien päivien tuskan. Maria osoitti kiitollisuutta ja rakkautta hoivaamalla. Rakkaus sai hänet tuhlaamaa. Voiteen tuhlaus oli suurta rakkautta. Rakkautta ei koskaan voi tuhlata kuin vapaaehtoisesti.

Marian voiteen tuoksu levittäytyi koko huoneeseen. Rakkaudentekojen ilmapiiri leviää yhteisössä. Nyt ei ole aika tuhlata tai hamstrata tarvikkeita, joilla voitaisiin pelastaa ihmishenkiä. Tuhlaa rakkautta, se hoitaa ja pelastaa ihmishenkiä.

3.4.2020
Leena Laurinkari
seurakuntapastori

Ristinmuotoinen avain avoimella kämmenellä.