Evästä elämään: Vihollisrakkautta

”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia.” Jeesuksen sanat vihollisrakkaudesta ovat nykyisessä maailmantilanteessa mitä ajankohtaisimpia. Meillä Suomessa on juuri nyt ulkonaisesti rauhallista, mutta monessa maailman kriisipesäkkeessä kylvetään tänäänkin vihan siemeniä, joiden hedelmistä saavat vielä monet tulevat polvet kärsiä.

Sodassa kotinsa ja omaisensa menettänyt tai mielipiteensä vuoksi pahoinpidelty ihminen osaisi varmasti antaa vihollisrakkauden aiheesta paljon paremman tulkinnan kuin suomalainen teologi.

Vihamiehen rakastaminen on silti hyvin kipeä aihe yksityiselle kristitylle riippumatta siitä, missä päin maailmaa hän asuu. Missäpä asiassa kristillisen ihanteen ja elämän raadollisuuden välinen ristiriita tulee niin käsin kosketeltavaksi kuin tässä? Miten voin elää todeksi Jeesuksen sanat, jossa käsketään tekemään hyvää sille, joka minua vihaa ja jota minäkin vihaan?

Seuraamalla erilaisia sosiaalisen median keskusteluja huomaa, kuinka paljon vihaa ihmisten mielissä on. Usein vihakirjoittelijoiden netissä nimettömänä heitetyt herjat satuttavat kohdettaan pahemmin kuin oikeat nyrkin iskut. Oman asian sokea ihannointi ja poikkeavan näkemyksen kiroaminen, ihmisten lokerointi oikealla ja väärällä puolella oleviin on netin keskustelupalstojen surullista arkipäivää. Erityisen surullista se on silloin, kun ihmisten leimaaminen kytketään uskontoon.

Jeesuksen sanat olivat omana aikanaankin hyvin vallankumouksellista. Niillä haluttiin lopettaa lyöntien ja vastalyöntien ketju, väkivallan kierre ja koston perinne. Sen sijaan, että täytyttäisiin pyhällä vihalla oman ja Jumalan asian puolesta, aletaankin rukoilla vainoojien puolesta.

Vihan ja kaunan kitkeminen on moninkertaisesti työläämpää kuin niiden kylväminen. Jokainen meistä voi aloittaa rauhan edistämisen omasta elinympäristöstään. Vaikka maailma ei sillä pelastuisikaan, oma elämänpiiri takuulla raikastuu.

Olli Kortelainen
kirkkoherra

Teksti on julkaistu Uutis-Jousessa 10.9.2020.

Avoin kirja, jonka keskimmäiset sivut on taivutettu sydämen muoton.